Pages

Thursday, January 07, 2010

Boyfriend vs Robot

Dulu dalam team Robocon ni pernah kecoh kisah sorang member ni break dengan awek die sebab awek die ni rase bf die tu kurang bagi perhatian kat die sebab sibuk dengan robot. Aha, yakin gile si member tu pilih robot over awek sendiri. Komen aku? Gile banzai~

Dan hari tu waktu tengah mendesign2, macam biase kitorang berborak, dan termasuk pulak topik tinggalkan bf/gf sebab robot. Aha, menarik bukan topik tu? Hangat macam tahi gitu. Suam2 kuku. Aku pun pasang tlinge je memandangkan aku sorang je pempuan dalam ramai2 budak teknikal kelab ni. Tak brani nak komen hal2 gini. Hehee. Tibe2 kedengaran satu suara berbunyi

"Fad, hang nanti kalau bf hang suruh pilih dia atau robot, hang pilih robot taw" dan dibalas dengan gelak stail syaiton bebudak lain. Aku tersengih je, aku cakap "Hehe. Okee". Bunyi macam yakin je tapi dalam hati sangat rapuh dan ampuh!

*************************************

Bile difikir balik kisah2 yang aku cite kat atas ni, aku rase ramai je budak yang ade masalah ni dengan balaks/aweks memasing. Sebabnye, aku pun pernah merase jugak bende ni. Untuk senang cite, kite ikut kronologi la yeo.

Pertengahan 2008
Waktu ni aku baru first year. Muda dan menggoda (perasan je). Bile kelab robot sini bukak member recruitment, aku pegi. Aku ingat recruitment tu takat inteview biase je, rupe2nye die nak cakap yang kalo nak join, kau kene pego (pegi) robot training waktu cuti sem, 3 minggu. Haih. Aku tak pikir banyak, aku terus sign up maka di situlah titik permulaan episod hidup aku balik UTP awal tiap kali cuti. Keputusan join kelab robot ni aku buat dengan balak aku (kami sangat mementingkan persetujuan bersama).

Waktu training tu, memang salu la balik lambat. Time tu koman2 pun balik pukul 1 pagi. Tapi pernah je balik dari lab lagi lambat dari tu, dan semestinye seperlunye, kene bebel dengan encik balak itu merupakan satu kewajipan. Time ni makin berlambaklah kes gaduh kitorang. Banyak kali jugak perceraian berlaku (hehe) tapi banyak kali jugak kejadian rujuk smule berlaku (hehehehe macam la korang tak penah buwaatttt. ingat aku tatau kee)

2009
Bende yang same jadi. Cerai rujuk cerai rujuk putus sambung putus sambung berkali2 sampai la kitorang nak naik muntah sebab banyak gadoh pasal hal ni. Mampu je malam ni gaduh sebab aku balik dari lab lambat, esok pagi dah ok daahh. Cume die pesan lah, "Pasni jangan buat lagi, jangan balik lambat lagi bla bla bla" tapi aku tetap buat jugak. Bagi aku robot ni tahap susa nak lepaskan die same tahap dengan susah nak lepaskan balak. Thats why bende2 yang die pesan aku tu tak penah berkesan kat aku. Tiap kali aku balik lambat, aku akan rase lega kalau die tido awal. Sebabnye, die ni kalo tido lambat asyikla dok msg aku tanye "da balik?". Haihhh rase bersalah kat robot ade, kat die pun ye jugak. Dan aku biarkan je hari2 berlalu saaampaila team UTP Syntium menang 2nd runner up Robocon 2009 aritu. Alhamdulillah, walaupun bukan team aku yang menang (hanye disebabkan bateri robot buat hal di saat2 akhir iskkk33)

Banyak kali jugak die suruh aku quit keje dengan robot tu, tapi aku tak tau nape aku tak boleh cakap "Ok i'll quit". Sangatlah susah. Bukan sebab aku seronok balik lambat. Bukan aku seronok berjalan kaki ke lab. Tapi komitmen (yang turun naik) tu yang buat aku tak boleh nak quit. Tiap kali die suruh aku quit, aku just kate "Tak boleh" without bagi reason. Kadang2 die emo, kadang2 die semacam give up dengan diri aku yang tu.

So, payahkan kalau kau jadi aku? And aku rase awek si member tu mesti rase bende yang same macam balak aku rase. Cume awek si member tu fragile sikitlah (maklumlah, pempuan kaan)

Akhir 2009
Sekali lagi, aku kene balik awal. Encik balak kate "Tak payahla balik. Da salu sangat balik awal time cuti. Mase untuk famile mane?". Betul jugak kate die tu. Next sem-break aku dapat duduk rumah dalam 1/2 minggu je sebab da start intern. So, ni la cuti panjang terkahir aku kat rumah. But once again, i said "Tak boleh. I chose to commit so kene commit. Nak jadi responsible" so die pun merelakan buat kali yang entah ke berape.

2010
Entah nape lately ni aku perasan, die banyak berkorban perasaan untuk aku. Kadang2 bile die excited nak cite something kat aku, aku tengah bizi buat keje kat lab. Bile aku balik, die nak cite, aku cakap aku ngantuk. Kalau kau jadi die mesti kau sedih kan?

Aku tau perasaan tu.

Tapi day by day, die start bebaskan aku. Die biarkan aku dengan tanggungjawab aku. Die dah jarang merajuk. Die dah tak reti merajuk snanye. And he's ok with that. Aku yang buat die jadi camtu. Ahh mungkin kami terlalu kanak2 sebelum ni. Nakkan perhatian dan berteman tiap mase. But we're now grown ups, aren't we syg? So sekarang ni kami decide to go steady. "...Baliklah pukul bape kau nak, yang penting jage diri. Pergilah spend mase puas2 dengan kawan, nanti kau kawin dengan aku kau tak boleh buat camtu dah..."

Syg, I know that u're my silent reader, and within this silence I want you to know that the word 'appreciate' will never be enough to reflect my real feeling inside. Sorry for I've hurted you before. Sorry for not being there when you need me the most. And I want you to know that love is not the only feeling I feel for you.

I love the way we get everything discussed, even for a simple matter. And kite same2 jadi matang. Dari zaman kanak2 sekolah yang tak ubah macam cinta monyet, main2, kite finally dapat buat jambatan kesefahaman antare kite. I don't care if you tell me my words here sangatlah tak touching, tapi yang penting syg tau. Thanx for being understanding. Thanx for making me laugh. Thanx jugak sebab habiskan tekak bby time kite gaduh dalam kete tu (haha kenangan pahit tengking boyfren kuat2 sampai orang kete sebelah boleh dengar). Mekaseh sebab jadi KIUT inside out. Thanx for those cute stuffs. Thanx for being one part of my life. Thanx for everything.

Kite tak tau ape Allah plan untuk kite, entah umur panjang atau tidak. Tapi doalah kite dapat yang terbaik..

5 commentaire:

{lumut} said...

Syg, I know that u're my silent reader, and within this silence I want you to know that the word 'appreciate' will never be enough to reflect my real feeling inside. Sorry for I've hurted you before. Sorry for not being there when you need me the most. And I want you to know that love is not the only feeling I feel for you.

I love the way we get everything discussed, even for a simple matter. And kite same2 jadi matang. Dari zaman kanak2 sekolah yang tak ubah macam cinta monyet, main2, kite finally dapat buat jambatan kesefahaman antare kite. I don't care if you tell me my words here sangatlah tak touching, tapi yang penting syg tau. Thanx for being understanding. Thanx for making me laugh. Thanx jugak sebab habiskan tekak bby time kite gaduh dalam kete tu (haha kenangan pahit tengking boyfren kuat2 sampai orang kete sebelah boleh dengar). Mekaseh sebab jadi KIUT inside out. Thanx for those cute stuffs. Thanx for being one part of my life. Thanx for everything.


sila lap airmata aku sekarang...
damn touchning.

ikanriang said...

*lap2*

nak aku peluk?

pekot, this is just a beginning..
macam2 boleh jadi nanti..
aku redha, tapi aku nak yang terbaik..

:')

.::fIsYa::. said...

huhu...ko sorg gurl skrg ni fad???robot dh byk siap ke??mesti kitorg dh xley join kan???

cute la korg bercintan cintun..harap2 kekal smpai bile2...eh,ko dah kt utp ek???aku book rumah kt blog ko..senang nak jmpe bg ole2 nanti..hehe

ikanriang said...

rafi,
haah, aku da balik utp 18dec aritu. aku tak nak kau duduk BLOG aku, sbb aku tanak adiah virtual. wawawa. n thanx for the wish =)

robot grup aku progress lambat sikit, byk mslh. hehe. tapi robot2 junior sume da bkembang maju. junior2 baru kite da advanced taw ;)

korang kene join, korang kene kesian aku yg lonely ni. haha

Suzairin said...

oh damn,
haha.nape la aku tkle jadi cam ko kan fad.tabah gile ko! haha