Pages

Wednesday, October 28, 2009

Tadaaaaa!! Aku dan Matlab

Hoih. Seacara kasarnya, minggu ni adela sangat menyeronokkan. Sebab dah habis wat presentation minggu lepas. Presentation adela satu bebanan yang besar bagi aku. So minggu ni aku bergoyang kaki, walaupun ade 3 test :

1) Senin, Computational Methods
2) Selase, Matlab
3) Khamis, Well Logging & Formation Evaluation

Kisah test CM tu, telah disebut dalam entri ni. Kisah untuk Matlab test pulak, gini :

Aku ni sangatla benci buat programming. Ye, aku tau sikap aku ni sangatlah buruk dan sangat tak bersifat jurutera yang sukses. Loser sangat bak kata orang. Tapi apa boleh buat, aku tak sempat pupuk pasaan sayang kat Matlab tu pun. Malah aku dan Matlab tak sempat untuk mengenali hati budi masing-masing pun. Macam mane nak berkasih sayang ye tak? Nape jadi camni? Cube ko kaji sebab-sebab ni dan fikir layak ke tak aku dan Matlab berkasih sayang:

1) Sesi untuk belajar Matlab tu hanyelah 1 jam, sekali seminggu.

2) Sesi Matlab lab (huduhnya bunyi) aku adela selepas kelas WCP, pukul 9 pagi. (reason ni macam takde kaitan kan? Tapi aku rase yang seterusnye ye)

3) Matlab lab tu terletak di Blok 19, dan kelas WCP aku tu kat Blok 14. Terdapat perbezaan jarak yang ketara di sini ya tuan puan.

4) Perjalanan dari Blok 14 ke Blok 19 mengambil masa selama 7 minit kalau kau berjalan dengan gaya sukses. Kalau dengan gaya super sukses, 3minit. Kalau ultra sukses, kau akan sampai on time. (Nape? Tu maknenye kau tak pegi klas WCP sebelum tu. So, sesape yang sampai lagi awal dari aku dan kawan2, aku tau la pendajalan yang telah kau lakukan) Aku dan kawan2 jalan dengan gaya sukses.

5) Tapi bile kami melampau sukses, kami perlukan makanan untuk kelihatan bertenaga. So, kami akan singgah di cafe untuk beli breakfast. Kamonla paham, kelas before tu kol8 ok. Tak salah kan kalo kitorang topup tenaga dulu kan kan kan?

6) Dan bile da sampai lab, kene duduk melanguk kat lua lab tu pulak. Aku rase tak pernah sekali pun aku n kawan2 lain bile sampai je lab tu, dapat terus masuk lab tu. Penah pun sekali je, sebab kitorang memang lambat tym tu. Nape kene tunggu before masuk lab? Bace lagi..

7) Pintu-pintu kat sini sume ngade-ngade. Nak kene ade ID kad pak gad/staff, baru boleh bukak. Dan, nak cari staff kat floor tu memang payah walaupun sepatutnye ade ramai je staf sebab kat situ la terletaknye lab2 bebudak foundation. Ntah mane diorang pegi waktu kitorang perlukan diorang, aku pun tak tau. (untuk pengetahuan semua, yang mengajar untuk lab ni bukanlah staf/lecturer. So diorang tade access kad. So bile pengajar tu datang, diorang kene cari pulak ID kad staf. Buang mase lagi)

8) Dan dengan pelbagai masalah di atas, tukang pengajarnye datang lewatlah pule kan. Kalo aku pegi cafe tapaw kuih before pegi lab tu, siap boleh menunggu lagi kat lua lab tu sambil makan. Hah. Ape cite tu?


Dan pernah sekali tu, lambat sangat dok menunggu, aku dan membe2 lain pun bla je la. Bile da balik, tup2 rupenye datang jugak si pengajar itu. Waaa saye tak paham lah. Awak kan penah jadi student macam kami, takkan tak paham2 lagi? Kalo da 20mins menunggu, mestilah kami cinCHAWW. Yang awak datang jugak kalo da tau lewat tu napeee. Waaaa. Maka kami belajar Matlab pun lebih kurang setengah jam je. Tu pun sempat buat example je. Belum latihan yang betul2 lagi.

Dan pabile menjelang Matlab test tu, aku pun hafal je la program2 tu takat mane yang aku mampu (macam orang bodoh kan? Nak wat cane. Tak cukup ajar). Dan, pabile tibe hari test nye, tadaaaa!! Aku dapat soalan yang aku tak hafal program nye. Terkinja-kinja lah aku ketidak retian menjawab. Dan aku pun mintak tukar soalan (kami dibenarkan tukar soalan sekali. Pilih random. Tolak 2 markah kalau mintak tukar). Dan guess what?? Tadaaaaa aku tak hafal jugak. Waaah sukanya aku! Dan ape yang aku buat? Tadaaaaa aku buat program sendiri! Muahahaha. Main taram je lah ikot rumus Runga-Kutta yang aku tau. Muahahaha.

Dan keputusannye, ofkosla program tu tak bejaye! Tapi aku kagum la jugak sikit2, aku boleh buat program sendiri walaupun merepek. Tadaaaaaa!!

=)

P/S : Hari tu jalan2 kat blog sorang kosmet ni, die eja Matlab tu jadi Madlab. Aku macam suke ejaan ni. Matlab dan Mad macam seswai bersama gitu!

7 commentaire:

oranglidi said...

MACAM FIRST JE? HAHAHA

oranglidi said...

mad lab= mat lab? hahaha

matlab best woo.. wat Diffrential Eqtn. hehehe..

nasib bek lulus dengan jaya sem lepas. hahahah!

ikanriang said...

seronok lah kau.
hebat programming.
aku?
hancur.
benci =(

harapkan score kat final je lah. huhuk

Aku Beskot™ said...

ces lu oranglidi..
da berpakat ngan ikanriang..
lu ingt wa nk sgt ke jd 1st..
(dlm hati mmg nk gle²..)
haha..

ikanriang,xkn boikot blog ak smpi sminggu kot..
kejam sgt tu.
kekeke..

Aku Beskot™ said...

cm sm je maen hafal² ni.
hoho..

{lumut} said...

ok aku lambat komen.fine!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!buat penat aku bace panjang2..

haha

xnak komen gak.

DE ok lagi kot dari Advanced math.
gle sampah.kuang aja punye susah.

ikanriang said...

beskot,
aku rase bodoh gile sbb hafal program ok..
kalo sedare mare tau aku buat bende ni, mau putus petalian darah.
huhu

lumut,
muaha. DE tu zaman kegemilangan terakhir utk subjek maths aku.
muaha.
advanced maths, aku tak sure same ke tak ngan CM kat cni.
kalo CM tu same ngan advanced maths, aku nak tubuhkan satu badan untuk menentang kenyataan bhw CM itu adela advanced maths sbb CM tu aja kite bende yang sangat terkebelakang!