Pages

Monday, October 26, 2009

Surat cinta dan saya sayang encik encik


Surat cinta untuk kekandakeranda ku terbenci.

Saye sangatlah nyanyuk bile jawab test. Hmm. Tak suke lah blaja numerical methods tu. Zaman sekarang dah ade kalkulator, nape otak saye yang kene berkawan dan menjalankan tugas-tugas yang sepatutnye dilakukan oleh kalkulator tu?

Ape pekdahnye saye beli kalkulator dengan harge RM35 tu kalo bukan untuk memudahkan hidup saye? Belajar subjek numerical methods, saye tak paham nape saye kene iterate bende panjang2 dan kene bagi jawapan sampai 6 titik perpuluhan yang buat saye berpeluh2 nak jawab test. Tapi sebenanye saye tau nape saye kene bagi jawapan sampai 6 titik peluhan (sebagai ganti titik perpuluhan). Ianye hanyela nak menyusahkan saye dan mengundang kesilapan menyalin nilai dari kalkulator ke kertas jawapan dan memenuhkan kertas jawapan dan memenatkan tangan yang menulis dan sakitkan kepale!

Di sini saye nak mengucapkan tahniah pade mereke2 yang menjadi penemu kaedah2 numerikal ini. Mereke adelah :

1) Encik Newton dan Encik Cotes yang jadi founder kepada integration formula. Saye sukeeee sangat dengan rumus2 yang anda hasilkan. Rumus2 itu membolehkan saye kire nilai integration dengan care yang membuatkan saye eksesais tangan untuk menekan kalkulator dan menulis panjang berjela- jela.

2) Encik Simpsons. Name encik macam katun femes zaman dulu dan zaman sekarang. Rambut katun tu kale kuning. Saye tak tau rambut encik kale ape tapi saye rase same je lah. Yelah, encik banyak sangat berfikir untuk menghasilkan formula2 1/3 bla bla bla dan 3/8 bla bla bla encik tu. Saye sukeeee sangat2 formula encik ni. Tapi saye harap dengan menjawab soalan2 numerical methods tu takkan membuatkan rambut saye jadi kuning sebab kalo encik nak tau la, rambut kale kuning tu amatlah burok.

3) Encik Romberg. Aih, saye lagi sayang encik Romberg berbanding encik2 di atas tadi! Kalau tak main shortcut untuk menjawab soalan encik, saye yakin sayelah penulis ayat matematik panjang berjela-jela yang paling berjaya dan sucksess. Karangan matematik yang saye hasilkan, hanye saye dan encik saje yang mengerti. Kertas2 jawapan saye tu khas untuk encik tanda kukuhknya ikatan benci saya terhadap encik. Eh salah. Ikatan kasih sayang.

4) Encik Gauss. Sekali pandang, name encik tu macam seekor binatang yang leher panjang kale putih yang macam itik tu. Encik tau binatang ape tu? Saye rase encik tak tau. Maklumlah, encik bizi mengahsilkan weighting factors, function arguments dan truncation error encik tu. Bukannye senang nak cari nilai2 untuk C0, C1, dan lain2 tu. Kalau encik nak tau, name encik lebih kurang macam goose.

5) Encik Heun. Saye sayang encik jugak. Paaaaaaaling saye sayang antara smuanya. Tadi waktu test, saye karang 3ms surat cinta untuk encik semata-mata mahu menjawab satu persoalan encik 'Do you love me?' tu. Maaflah sebab mengahebahkan hubungan kite kat sini, tapi saya terpaksa. Saya cinta encik sangat2. Tak dapat dibendung lagi perasaan cinta yang teramat mendalam terdalam ini.

6) Encik Euler. Saye kurang sayang sikit kat encik sebab encik tak tanye saye soalan macam yang Encik Heun tanye saye waktu test tadi. Bile encik tak tanye 'Do you love me?', saye pun tak karanglah surat cinta untuk encik. Tapi janganlah encik tiba2 menjengul dalam final exam bertanyakan soalan 'Will you marry me' pulak. Nanti saye gagap saye takut jawapan saye tersangkut dalam hati.

Ohhhh saye sangat sayang encik2 ni sume! Saye harap hubungan kite berkekalan sampai akhir hayat sem ini. Aaamiinnn..

11 commentaire:

adi said...

ahahahaha... fad... CM subject favrite sume org kot~ siap extend mase lagi sbb xsanggup nk tinggal kn encik2 tuh

IrshadBanuri said...

huhu...
cm posting lepas geram je...
CM...
nk tiru pon x sempat...
huhu~~

mrs camillo said...

banyak la.. :)

sayang gile kot..

.::fIsYa::. said...

hahaha fad..slamat la melenguhkn tangan exam nnt...
CM lg la..ari tu mase final due jam je kot...gile xsmpt..ade tu smpt buat 1 1/2 soklan jek dr 4 soklan...gile2

ikanriang said...

adi,
yelah, betul lah ape yg kite cakap tu.
kite SUKE CM.
kalo boleh kite nak jumpe encik2 tu sume peluk cium diorang.

irshad,
toksah cakap tiru..
nak recal balik rumus pun tak sempat..
sakit2..

mrscamillo,
bukan stakat sayang, malah cinta yang teramat!

rafi,
semalam ade 3soklan. waktu yang diperuntukkan adela 1jam setengah. di saat2 terakhir tu, kitorang sume tanak anta ketas sbb tak siap lagi. last2 lecturer bagi mase lebih. kitorg tlebih mase smpi 15mins lebih. seronok dapat mase lebih tapi tak siap gak!!

tyka said...

good luck utk final exam nnt .. hehehe

ipien - arai said...

CM rox. menguji ketangkasan tgn tekan calculator. plg menguji, uji keimanan ni sbb time jwb dok maki2 je soklan die. wakaka.

Aku Beskot™ said...

kakaka..
byknye surat cinta yg ko karang..
mesti dorg terharu gle babas.
haha..

ikanriang said...

tyka,
mekasehh. gudlak jugak pade kamu =)

ipin,
ketas aku tu penuh ngan maki2 la.
abes dakwat pen dibuatnye.
hisshh

beskot,
konpem diorang sayang aku gileee babiii tengok surat2 aku tuuu

{lumut} said...

keretip dan inovatip.
alamak beskot ade.
balik dulu.
xjd komen.haha

ikanriang said...

haha. siot je