Pages

Saturday, October 10, 2009

kisah bangang bodoh suma ada

Kisah ini berlaku semalam..

Lepas kelas abes pukul 12, semangat aku nak gi laibri naik membuak-buak. Make aku pun pergilah sensorang. Sebaik aje aku sampai depan dekat chan complex, ade satu panorama yg sangat mengasyikkkkan.. Meja makan banyak, melambak2. Aku rase ade 100 meja kot. Pastu, keliling meja yg banyak2 tu, ade kaunter banyak2 yang dihias ala2 tema garden gitu. Kat pentas pulak ade buai yg cannntik sangat. "Staf mane pulak la yg nak kawen ari jumaat ni haa" kataku dalam ati.

Aku saaaaangat nak tau, sape yang nak kawen tu. Aku pun tegur la ade sorang student yang duduk2 kat situ. "Excuse me, are you the committee for all this?" tanganku menunjuk kat suuuume bende depan kitorang tu. Tepakse cakap omputih, orang tu tak cakap melayu. Die pun jawab "Oh, no no". Aku pun menjawab "Oh ok, I'm just wondering whats happening here.. hehe" sengihku malu. Make aku pun masukla laibri sambil tertoleh2 kat lua laibri tu. "Masyuk gak kalo kawen rini. Tumpang skaki ngan tuan majlis ni" aku cakap2 bodoh dengan diri sniri.

Kemudian aku pun pegi level 3, duduk dekat2 dengan cermin laibri tu supaye aku leh jenguk2 lua. Cantik sangat.. cantik gile.. cantik amat. Tak lame lepas aku bukak buku, sorang rakan tepon.. Make berlakula perbualan di dalam tepon..

Kawan : Fad, ko bizi tak petang ni?
Aku : Tak kot.
Kawan : Ko katne?
Aku : Kat irc.
Kawan : Ade ape?
Aku : Saje, stadi.
Kawan : Oh, nii. Ron suruh kite gi chan complex petang ni, ko nampak tak ade bende depan irc tu.. yang meje2 tu sume. Bende tu lah kot. Die kate, pakaila baju macam tradisional, baju kurung ke.
Aku : *semangat naik dan seronok dan terkinja kinja yeah akhirnyaaa!!* Ohhhh yeke? Ade ape?
Kawan2 : Ade ape tah. Die kate RTM datang.
Aku : *kejakunan menyerang* Wow! Menarik!
Kawan2 : Ko ajakla budak2 lain, aku nak wat etp ni ha. Aku tak gi.
Aku : Oh, oki!


Make aku pun segera memaklumkan akan hal tu kat kawan2 sume. Siap cakap ade makan2 lagi.
Siap suruh pakai baju cantik2 lagi. Sebab aku tanye Ron, ade ape snanye. Die jawab "RTM is coming for 1Msia documentary". Oh. Makin terkinja la aku. Boleh masuk tv! RTM pun RTM lah, layan je. Kau pernah ke masuk tv ha ha ha?

Kemudian aku pun balik dr laibri, nak bersiap untuk 'jamuan' tu. Kemudian bile nak pegi, kitorang tak cukup kete. Ade 1 kete je. Yang nak pergi 7 orang ha. Memandangkan minyak kete tuan kete 2 da nak kering, aku pun tolong sorang sahabat untuk hantar aku dan Kawan 2 untuk ke chan hall. Sementara menunggu sahabat tu menjemput kami, aku menerima mesej dari Kawan 3 mengatakan yang "Fad, manede makan2. Ni kene intebiu sorang2 ni". Terkejut aku. Yang aku dengar dari Kawan 2 tadi tu ape? Muahaha. Pastu sume orang pun bengang la ngan aku. Yelah, kitorang sume nak makan free. Tapi satu hape pun tak dapat. Keciwa je lebih. MIahhh. Mintak maafla rakan2, yang cela itu datangnya dari kelemahan saye, dan yang sempurna tu datangnya dari Dia. Saye mintak maaf sekali lagi sebab menyusahkan rakan2.. Maafkan saye rakan2..

p/s : sekarang sedang membenci orang yang lari dari tanggungjawab besar. Macam sial.

4 commentaire:

{lumut} said...

bab2 makan serahkan saja kt budak sorang neh..

jup baju ape ko pkai ptg tuh??
mesti mekap gle2 kan?

rindu~serabut~

Aku Beskot™ said...

lu kena beb ke??
aha..
cmni pon ade ke..
xphm..
sabar kanda sabar..

Hanim Salleh said...

Mmmmmm join aja lah interbiu tu.... lama sket masuk tv... tak lah nnt nambak bayang-bayang nor tgh makan jek...

ikanriang said...

lumut : pakai baju kurung je.. plan awal nak pakai kebaya!

beskot : hah, wakenabeb!

kak nim : aah, mood da ilang. so enthusiasm nak masuk tv ancur~