Pages

Sunday, April 18, 2010

Saya pun mahu jadi penulis

kalau itu yang boleh tolong saya meredakan perasaan sedih.

******************************

Aku rasa terpukul lepas membaca satu entri seorang sahabat..
Terpukul sebab..
Dia masih belum dapat lupakan kenangan lampau dia. Kalau aku ada kuasa, aku nak cari mana2 memory dalam otak n hati dia and campak memory jauh2 dalam Jurang Mariana.. Aku nak pesan kat memory tu "Jangan kau nak kacau hati perempuan tu lagi. Kau ni menyusahkan dia tau tak?"

Dan alangkah pandainya sahabat aku tu menggubah kisah benar menjadi sebuah kisah yang digubah.. padahal hati remuk menaip setiap bait dalam kisah yang digubah tu.. air mata macam air terjun barangkali..

Oh sahabat.. apalah yang buat memori ni datang kembali..

Kisah rekaan itu terletak di antara dua kisah yang I would rate "OK, dia dah sembuh..". Tapi kehadiran kisah rekaan tu buat aku yakin yang dua kisah lain tu hanyalah penutup segala jenis duka.. Kiranya macam.. Ok, kau tak payah pun letak gambar kau tersenyum yang lain tu.. Sebabnya, kisah rekaan tu macam pembuka hijab ok apa aku merepek ni.. Aku pun dah biol.. Tapi kau paham ape aku nak cakap kan..

Aku buatkan kau sajak (atau puisi, aku sendiri tak tau camne nak classify nukilan aku ni)

Oi sahabat,
Kau buat aku bersedih hari ni..
Tapi aku tau, kesedihan yang aku rasa ni hanya secalit dari kesedihan yang kau rasa..

Oi sahabat..
Kau ni muka je ganaas..
Tapi dalam hati ada tamaan..
Taman layu tapii..
Camne aku boleh tolong tebang sume pokok layu dalam taman tu..
Kau boleh bagitau aku?

Oi sahabat..

Oi sahabat..
Aku tak retilah nak bernukilan..
Kau je reti..
Nanti boleh ajar aku..
Agar lain kali aku sedang bersedih aku boleh bernukilan..
Barangkali boleh redakan kegundahan di hati..


Tapi puisi (or sajak) ni testing aku lah untuk bernukilan macam kau.. Amacam guru, OK tak?
Sila komen..

P/S : Saya tengah feeling2 ni, guru.. Mood saya macam hayun2 gitu.. Eh, guru tengoklah gambar gubahan saya ni.. Mana tahu saya lagi layak jadi artis..


Lihat topeng ini.. Topeng ini memberi imej negatif kan guru? Padahal muka kawan saya tu tengah senyum lebar tau tak? Jahat betul topeng ini kan guru..

5 commentaire:

ikanriang said...

sori kalau pedas..
aku rase ape yang ko rase..
aku sort of macam sedih sebab tak mampu tolong ko part tu..

:'(

mrs camillo said...

aku pun.. rasa nak marah pekot masa tu. tapi aku tau, marah org sedih tak guna. :'(

as if kite ley buat webcam call...
pastu wat tunjuk bontot bagi dy gelak n lupa...

lupakan semua

dan bersama kita

nursyafiqah said...

what an entry lahhhhhhhhhhhhhhhh..
i admit it from my trully heart..
i really can't help myself to ease all the pain....such a loser kan???

but im not....i know im not..but sometime people do misunderstand my feeling.....most of them keep blaming me when i showed like im not moving....ah pape je lah...

kau tau tak betapa kau rasa sakit bila kau terpaksa tersenyum dan tunjuk dengan semua orang.."hey im ok...im healing.."..dan kau terpaksa teruskan perjuangan yang dulu kau tau pengorbanan dan perjuangan tuh akan bagi kau kebahagiaan yang abadi...kau tau yang dia akan menanti kau di hujung perjuangan kau..akan sambut kau dan beri kebhgiaan...

bukan tuh je...
kalau dulu disetiap langkah kau ade pendorong semangat....tapi skrg langsung xde..bile kau hepi..mungkin ramai org yg nak dgr cerita kau...suruh kau kongsi dekat blog..tapi bile kau sedih..kau perlukan perhatian..kalau macam kau sakit ker...kau xde sape...dan bila kau teringatkan perjalanan kau kini hanya sisa dari janji manis atr kau dan dia...itu lebih sakit...

smp kau tak terungkap mcm mana sakitnye tuh..sampai kau tak termengadu sebab kau tau..people will feel ssssooooo boring to hear bout ur dull story.....................

dan akhirnya wujudlah cerita rekaan bg meluahkan sesuatu didalam hati....sakkiittttt...rindddduuuuu............seringkali uji diri aku syg...kadang2 aku rasa tak mampu...like i cant hold it anymore..but it is a must...tak boleh berpatah balik..tak boleh putarkan masa...

day by day..akan selalu pujuk diri sendiri..akan sellau berpesan pada si hati..hey kau sihat kah hari ini..sebab aku tau...hati aku penuh dengan taman layu macam ape yg kau cakap tuh.....

kadang2 aku rasa lost...kau nak tau tuh..semalam kawan dia ym aku..tanyakan khabar sebab die tau aku sudah tak bersama lelaki tuh....dan die ckp dekat aku...

"dulu kau seorang yang ceria...."

tersentap jiwa aku..bergenang airmata aku..tp aku tahan tahankan..fad,teruk nya panahan cinta seorang lelaki dekat aku..7 tahun bukan masa yang singkat kan syg??

terima kasih kerana ade bersama aku fad.....aku syg kau....terima kasih utk lukisan itu.sgt benar dan tepat.

selipar besi said...
This comment has been removed by the author.
[amiza a.malik] said...

oh my.
time will heal, kita je kene optimis