Pages

Tuesday, April 13, 2010

Lelaki berbuat onar

... kasi je sunat sekali lagi!

I am writing this emotionally beaten inside. Sangat geram.

It's my roomate. No, she's not the case here. But it's her groupmate. FYI, we're doing a whole-sem engineering project now.

Engineering Team Project
- A must for all the third year engineering students in UTP.
- Consists of 5-6 multi-engineering-background students.
- From the word TEAM, we know that the course aims to enhance the teamwork spirit of the members. Kan?
- Boleh buat projek sendiri2 kalau mahu fail subjek ETP.

But the thing is, my roomate got a quite not-so-you-may-fill-in-the-blank member for her project. Well, he's academically good. Great instead. Sangat. But there's something in him that I would give a No-Good rate. Why, he got something bossy in him. Bossy boots and something like that lah. He has a high sense and tendency in disapproving and rejecting idea orang lain. And in my point of view, he never seemed to be an adaptable or even a considerate team mate. Kesian my roommate.

Nak dijadikan cerita, the guy came back from his country (OK, he's not a local) quite late when the new semester started. Almost 2 weeks late and by that time, the team had already finalize the project concept etc right before he came back (yalah, kalau nak tunggu kau lambat sangat, baik diorang start je dulu). But when this guy came back, he said that "No, this is not a good project". Eh, what the? "I'll think of my idea first, and then we'll discuss again" Hoish banyak hensem kau. Orang dah nak hantar proposal dah boleh pulak kau tahan2 team mate kau buat kerja. Dah la datang lambat, mahu buat onar pula. Waktu tu roommate saya dah tensen bagak dah.

Dan gaduh punya gaduh, dia menang. Fine, kamu menang. Itu pun sebab teammate kamu ada perasaan bertolak ansur dan cuba untuk terima pendapat orang lain tahu tak? Dan mereka hantar proposal lambat. Sebab budak tu.

Dan isu kedua baru2 ni, pasal poster pulak. Haih. Yang ni saya memang berapi sebab saya nampak macam mana roommate saya berusaha buat poster untuk group tu (memang tugas rumet saya tu). Dan bila dah siap softcopy, rumet saya ni pun tunjuklah poster tu dekat teammate dia secara online. Dan tup tup lepas tu, mamat tu hantar la poster baru dengan isi yang sama, cuma layout saja lain dekat teammate semua. Eh ape kes kau ni?

Merujuk kepada mamat tu,
- Poster dia memang terbaik
- Poster dia memang terhebat
- Poster dia memang Albert Einstein pun tak pernah buat!
- Poster dia memang profesor2 yang menang Gold Medal dalam mana2 research exhibition tu pun tak pernah buat!
- Dia saja yang tahu buat poster yang hebat dan gempak dan mengalahkan honey star laaah!

De, kau kalau nak buat onar boleh beragak tak? (intonasi Nan Sempit)


Fa (gantian Wa) agak berapi di sini.


Dan, bila team tu dah pening2 bila mamat tu start buat onar balik, si ketua kumpulan pun decide "OK let's show our SV the posters and let him decide on the best poster". Leader group ni memang dah habis macho and adil la buat keputusan macam ni. Dan tak lama kemudian, SV group tu pun decide poster rumet saya tu menang. Saya dah gembira dah bagi pihak rumet tetapi.....





LELAKI TU BUAT ONAR LAGIIIII!!





Boleh sakit jiwa aku kalau dapat budak macam ni dalam group aku. Kali ni, dia kata "I think the SV didn't zoom my poster" Hoihhhhh bagak sungguh! Dan dia kata poster dia patut dipilih! Kau tau tak perasaan aku yang dengar cite ni berapi camne? Dia tak nak ngaku kalah! Tak nak mengalah in a stupid manner. Dan dia merancang untuk jumpa dengan SV mereka pagi tadi tapi rumet saya tak tau lah ape cite seterusnya. Dan hari ni mereka print poster yang TELAH DIPILIH OLEH SV MEREKA TU. Saya rasa bahagia untuk rumet saya sekali lagi.

Dan malam ni mereka ada meeting. Rupanya bahagia bukan milik saya dan rumet saya. Mamat tu beronar lagi. Gaduh lagi dalam meeting dan akhirnya team rumet saya tu mengalah je lah. Mereka terpaksa ikut cakap lelaki yang suka buat onar tu.

Maka esok poster si pembuat onar tu akan di print ya, kawan2 sekalian (-_-)

-------------------------------------------

Aku tak tau nak cakap camne lagi dah. Geram sangat2 dengar cerita dari rumet aku ni. UTP ni kecik, and if the guy happens to read this post, I'd like you to know something.

1) You'll be a bad leader if you stay with this attitude. You obviously show us that you can't accept other people's idea. You don't want to try to adapt yourself with what the other wants.

2) I'm really dissatisfied seeing my roomate's poster rejected by YOU. And worse, you knew that your SV has done many research and exhibitions, and he'd choose the best poster, how could you fight that fact?

3) It was my roomate's task to prepare the poster. It was solely her task. She did her best to finish her task. So can you please RESPECT HER EFFORT? She's trying to contribute for your team but how could you do that? You can't simply say NO to her effort. What kind of team mate are you? Kalau kurang suka atau tak puas hati, cakap elok2 sampai jadi. Tapi jangan kau sendiri buat poster tu pastu cakap poster kau tu terbaik dan seolah2 cakap "Boleh pergi jahanam sama itu poster". Mana sikap bertolak ansur kau ha? Jangan jadi biadap. Tolonglah cuba belajar untuk terima idea orang lain. Kau ni patut masuk kelas Intro to Management lah! Kasi sedar diri sikit. Hissshhh

7 commentaire:

mrs camillo said...

lelaki itu mampu je membuat isu perkauman. nasib baik hati tgh sabar. umat islam. umat islam. :'(

lumut said...

fullamakk..mrh betul neh..
boosy mcm ni kasi tendang jer.

-J- said...

mamat mne n??...
kasi cte skit sme ak...
kuang ajo btol prangai...

Nawa said...

fa pun marah sini.

hahaha

adakah dia lelaki onar itu berkulit gelap? *nonawa menjadi racist*

ain farahain said...

fad
i tagged u :)
dah la
jgn marah2

adi said...

sy,rumate fad... ahahah mmg marah dan geram...tp nk buat mcm mane...sume org nk kene jage ati die...yela..nnt die kate kte org ni perkauman la pulak kn...thnx for the post hotie

ikanriang said...

zai,
aku je yang tak penah buat isu pkauman kan kan?
kan?

lumut,
memang. sakit ati aku dgr cite ni. rase nak sepak sampai gol.

zaki,
ye, marilah back up dian same2!

nawa,
malangnye lelaki tu tak gelap. hensem je :(

ain,
rumet aku marah sbb ko tak bg die moral support malah ko bagi die tag.

adi(?),
same2. takkan kubiar kau merana keseorangan. kerna kau lah pujaan hatiku.