Pages

Wednesday, November 05, 2008

Badut, Teater dan Sampah

Hai. Di sini, Badut sedang menulis dari bilik V5J.2.1.1 yang SANGAT panas; sangat yang sangat-sangat ditekankan. Malam ini Badut baru pulang dari menonton teater anjuran Tronoh Theater Shop UTP di MPH. Badut kagum dengan persembahan mereka. Lakonan mereka menjadi. Sentuhan seni mereka berkesan di hati Badut. Badut bukanlah seorang penulis cereka atau fantasi tapi Badut tahu teater tadi MENJADI. Maaf, Badut tak reti camne nak sampaikan ape yang tersirat kat hati Badut tentang teater tadi.

Mereka berjaya menyampaikan teater bertajuk Kerusi tu dengan jayanya. Ya. Kerusi. Drama yang kita sama-sama belajar waktu tingkatan 5 dulu. Ingat tak? Badut tak ingat sangat camne kisah Kerusi tu. Tapi ape yang Badut tau, Badut TAK PERNAH baca kisah drama itu dengan jayanya. Badut tak faham. Bahasa drama tu terlalu klasik terlalu berseni yang buat Badut yang berbangsa melayu ni tak pernah paham. Kalau kakak Badut yang cikgu BM tu bace post Badut ni, konpem beliau mengucap panjang. Tapi beruntung pelajar-pelajar tingakatan 5 yang dijemput hadir sama untuk teater tadi tu. Sekurang-kurangnya lakonan tadi tu akan melekat kat otak mereka untuk jawab soalan SPM nanti.

Kerusi merungkaikan masalah dunia sekarang. Pada pandangan Badut, masalah tu lebih kepada dunia politik. Tentang rakyat bawahan yang ditindas. Tentang golongan atasan yang bertindak umpama sebiji buah durian, duduk atas sebiji timun. Boleh kalian bayangkan camne? Timun yang lemah tak mampu melawan. Durian yang berkulit keras dan tajam terus memijak badan timun. Malaysia sekarang macam tu tak? Ada komen?



Tapi sekarang Badut nak kaitkan kisah Kerusi ni dengan sampah.



Badut nak ambil kisah durian dan timun tadi. Manusia sekarang umpama durian tadi, yang mana timun tu adalah reflection diri mereka sendiri. Manusia yang memiliki kuasa untuk mengubah segala keburukan yang berlaku di dunia; dan keburukan itu adalah pelambakan sampah. Kalian tahu tak, kat Malaysia ni kita hasilkan lebih 15 ribu tan sampah sehari. Kita hidup 365 hari setahun. Dah berapa banyak tu? Dan statistik ni bertambah dengan bertambahan penduduk. Badut pernah terbaca yang sampah yang kita hasilkan dalam masa sebulan, boleh memenuhi EMPAT buah KL Tower! Aduyai. Banyak tu! Hal ni merisaukan Badut.

Apa yang buat Badut terasa nak menulis tentang sampah ni? Berikut merupakan sebabnya:
  • BADUT RIMAS. Rumah Badut kat sini didiami 12 orang yang lain. Setiap hari, tong sampah kat luar tu MESTI penuh. Ada kisah lain yang diceritakan, tapi Badut malas nak bercerita tentang kemalasan insan-insan tertentu kat rumah ni. Berbalik kepada kisah kita. Kalo Badut skodeng dalam tong sampah tu, isinya mesti sama. Bekas polisterin, cawan plastik, kertas-kertas, plastik makanan dan lain-lain lagi.
  • Kadang-kadang Badut rasa nak nak gali je tong sampah tu cari botol mineral dan tin-tin minuman kosong. Badut nak kumpul. Badut boleh buat duit dengan bekas-bekas tu.

Badut tak tipu. Badut tak kisah kalo gali tong sampah tu. Badut terasa kalo Badut buang tin-tin minuman tu, Badut macam buang syiling dlm tong sampah. Akak-akak cleaner tu jugak yang bijak. Diorang tak kisah gali tong sampah tu cari tin-tin kosong. Diorang yang dapat untung. Kalo la duit-duit tu masuk dalam akaun V5 Student Representative kan best. Tiap sem kite boleh buat BBQ. Free. Makan gune duit hasil kitar semula. Bestnye kalo Badut boleh buat penduduk V5 ni idop dengan mengamalkan amalan recycle merecycle.

Sikap Manusia Si Durian yang tidak berubah sebenarnya memakan diri mereka sendiri. Dan akhirnya jadilah mereka macam Si Timun tu. Kalian nak jadi macam Si Timun tu?? Badut sedar akan situasi ini, maka Badut sedang mendidik diri Badut untuk mencintai alam. Antara langkah awal yang Badut ambil:
  • Kalo setakat beli barang sikit kat kedai tu, tok sah la mintak plastik. Masuk dalam beg je. Takpon ade tangan, pegang je la sampai rumah.
  • Nak keluar dari bilik, jangan lupe tutup lampu dan kipas. Membazir letrik. Jangan lupe switch off laptop jugak. Segala haba yang dihasilkan oleh barang-barang letrik ni takkan musnah walopon laptop anda sejuk. Haba merupakan sejenis tenaga; takkan pernah musnah. Haba dari barang-barang letrik yang kita anggap sikit inilah yang sebenarnya menyumbang kepada pemanasan global tahu taaak.

9 commentaire:

ieQaH~FieQa said...

betul ckp badut..jom gali tong sampah..kumpul duit..kan badut??heee~

mrs camillo said...

alamak..
shiutttttt la comment aku tak appear mlm td..
penat tules pjg3333...

scre ringkasnye idea aku camni...

as comite v5..
ko cdgkan ..
kite wat gotong royong hostel ari ahad..
mcm kat smap dulu..
=)

bukan la bersihkan hostel beria2..
tp, every once a month,
ari ahd...
mane2 satu la ahadnye dlm sebulan..
kite kumpulkan bhn2 recycle kat tgh2 pdg v5 ni..
(hostel pompuan ya)
pastu, comite pon deal la ngan org yg beli brg recycle ni..
duit masuk dana, untuk jamuan every sem...
so v5 adalah,,,,
HOSTEL PALING BEST kat utp..
sbab kite beramah mesra kat tgh pdg tu tym nak anta brg recycle..

make diwajibkan la setiap house untuk mencipta bakul recycle memasing. dan (melarang kakak cuci2 tu amek 'duit syiling' kite)

kot2 bule la wat pertandingan,
house mane paling cantek tong recycle..
house paling cantek n kemas...
n recycle sape paling byk..

hey22...
v5sr, dat is so much fun kan??

takyah tunggu MAKK...coz tak semua org laayan MAKK..
kan???
org layan v5 comitte yg BESSSSTT!!!

cayyok!!!
aku pun nak join comitte nex sem.

gudluck to myself!

mrs camillo said...

FAD BACE COMMENT AKU CEPAT!!!
xsabar nak tunggu ko reply

ikanriang said...

sangat la bagus idea tu!
aku sangat2 suke!
jomla join v5sr, buleh tolong aku jadi penyemarak semangat sume org kat cni.
hell, aku tau tak sume akan suke bile dgr bnde ni, tapi masalhnye kite tak mule je lagi.
bile da mule, kumpul duit, makan free, sure diorg suke kan kan kan?

ikanriang said...

to iqah, saye nak denda kamu.
di atas kesalahan tak announce yg kamu ade blog.

dendanye, kite kene jumpe bulan ni dan kamu kene blanje saye eskrem baskin rm20!

paham?

ieQaH~FieQa said...

oh god!!
ikan riang sayang...
i da announce da kat ym list..i anta instant msg kat sume member dlm ym...
smp i kene perli.."weh,promote bloger??"..
and ade gak ckp.."kalo ak ade mse ak tgk le.."...
sound like perli kan??
i tggu u bg sambutan kat blog i..
lame taw..
tp xde...
dats y i bg komen kat u..
bia u tau i da ade blog..
ikan riang..maaf ye..jgn mrh2...
ikan riang,i da graduate from praparation kat uniten..
n sume pasal graduation nite tuh akn i post kan x lame lg...
kmu mrh sye lg ke ikan riang??
nnt x riang da la..heee...

ieQaH~FieQa said...

ikan riang..
betweem u wat la chat box..
susahla nak ckp pape kat u..hee
n 1 lagi...
we al sweet ke??
n i x fhm ayat u yg pasal
"im too sad"..tuh..

ikanriang said...

sy syg awk.
hu.
sowi tlalu emosional.
sy da lame takley bukak ym sbb tenet cni yg tak gi skola.
bodo ='(

bijen moretti said...

ouh..
janganlah disekat atau dicuri rezeki orang lain..
tin-tin kosong tu biarlah menjadi mata pencarian sampingan pada mereka yang tidak berupaya..
mwahahahahak..
=D