Pages

Wednesday, October 13, 2010

Shame on you, Utusan :)


Ucaptama 1

First thing first, aku nak cakap mekasih kat Utusan sebab dah femeskan UTP. Alhamdulillah, kedudukan femes kami meningkat secara drastik hasil usaha anda. Terima kasih banyak2! Yolah, aku ni 4 tahun blaja UTP, kadang2 bile naik bas ke, naik tren ke, bile borak2 dengan orang sebelah, bile ditanye 'belaja mane?', aku jawab UTP, mampu je diorang tanye balik 'UTP?'. Sekarang ni, nampak gayanye tak payah la aku nak cakap panjang2 yang UTP tu adela Universiti Teknologi PETRONAS yang stranded kat Tronoh tuu. Sume orang dah tau dahhh yang UTP tu ade kat Tronoh, bukan kat Toronto har har harhhh


Ucaptama 2

Eh did I say 'Alhamdulillah, kedudukan femes kami meningkat secara drastik hasil usaha anda' tadi? I think I should change to this la :

'Alhamdulillah, kedudukan femes kami meningkat secara drastik hasil KEMALASAN anda'

Ye lah, kalau Cik Noraini nak cakap yang Cik tak dibayar elaun untuk cek kesahihan gambar2 yang dikirim, saye nak tanye Cik, bukan ke memang itu tugas seorang wartawan, tak kira apa jenis berita pun yang mahu disampaikan. Errr kee Cik tak pernah cek kesahihan news yang Cik post before2 ni? Dan yang kelakarnye, saye ade jumpe satu entry yang cite pasal bende yang memalukan lagi dari kisah Toronto ni.


Sila klik di sini untuk mengetahui bagaimana wartawan main tangkap muat je ape2 gambar untuk dimuatkan dalam ruangan Salam Perantauan. Gambar tu terang2 tunjuk bebudak tu pakai tshirt, jeans koyak rabak, tapi still dipublish kat dalam ruangan tu. Kejadah? And dalam blog ni jugak ade tunjuk betape benarrrr gambar tu sebenanye diambil kat dalam Mesia jeeee. (Diorang ni boleh digelar Hero Mesia sebab diorang sendiri tak sangka gamba diorang yang sempoi nak mati tu boleh dipublish dalam Salam Perantauan. Haha)

Hish Cik Noraini ni.. takkanla sebab Cik tak dibayar elaun lebih, gambar budak pakai jeans koyak pun Cik post dalam Salam Perantauan. Haih Cik Noraini ni lucu lahhhhh. Sian kat bos Cik kat department Cik tu kene tanggung malu akibat perbuatan kawan2 Cik yang post 'gamba Raya budak2 Christchurch yang beraya dengan seluar koyak rabaakkk'. Sampai hati Cik.. hanye disebabkan bos Cik tak bayar gaji lebih, Cik main letak je gamba budak2 pakai jeans koyak rabak dalam ruangan tu... huhuhuhh.. Kalau ye pun nak mogok dengan bos Cik, mogok dalam ofis sudehh. Tak payah tunjuk satu Mesia. Nanti Cik sendiri yang malu..... macam sekarang ni la... huhuhh

Ucaptama 3

Disebabkan aku ni memang follow up Utusan sejak Ahad aritu, hari ni aku visit Utusan online lagi. Saje je nak menjenguk.. kot la ade hot news selain berita dari Toronto tu kaannnn. Hahaha. Then aku ternampak laa satu tajuk artikel ni :



Deeerrr? Kejadah beruntung? So aku pun bacela artikel tu.. tup tup, rupenye artikel tu menceritakan kisah wartawan Utusan yang menyamar jadi penggemis semata2 nak perhati sikap pemurah rakyat Mesia nehh. Hello? Ape kurangnye bende yang wartawan tu buat kalo nak dibandingkan dengan insiden Salam Perantauan tu? Haihhh. Tak ke tu namenye mainkan keikhlasan orang? Punyela orang ingat yang 'penggemis' tu betul2 memerlukan.. skali rupenye 'penggemis' tu siap ade Kancil sebijik (cakap penggemis drive KANCIL dah cukup untuk menggambarkan btape tak patutnye diorang berlakon jadi penggemis). Yang hairannye, siap berlakon selama 6 hari lagi tu!



Bunyi macam bangga gila dapat menyamar jadi penggemis ok..


Ish ish ish. Seronok sangat ke jadi penggemis bang? Kalo ye pun nak test sikap pemurah rakyat Mesia, 2 hari cukup laahhh. Ni sampai 6 hari ape kes plak ni? Duhhhhh ini mengundang maraahh. Sape2 yang trase ade menderma kat penggemis baju hitam kat Monorel Titiwangsa boleh cari diorang kat ofis Utusan okeh! Sesi claim duit start esok! Hahahh

Memang kelakar bile fikir betape bangganye diorang pos artikel 'Beruntungnya Jadi Penggemis' selang beberapa hari lepas diorang publish artikel Noraini tu DUA KALI dalam Utusan. Dah la dalam artikel Noraini tu diorang macam nak tunjuk betape takde otak, betape ceteknye pemikiran budak UTP sebab PRANK (ahah) diorang camtu.. Tup tup, diorang dedahkan pulak aktiviti PENIPUAN diorang terang2 dalam paper sendiri. Hahahah. Aku rase name Utusan tu boleh la tukar jadi Utusan Ujang pasneh. Majalah Ujang pun aku tengok sekarang ni macam dah hambar. So aku rase kalo korang take over, memang high-rated aku konpem! Noraini tu boleh take over tempat2 kartunis Ujang! Amek tempat Kak Esah pun layannnn! Aku dah nampak bakat die dah! Hahahh

Da lah, aku malas nak cakap lagi dah. Aku sakit perut dengan insiden ni sume. Cume aku nak pesan, kot ye pun nak attack orang, pandang2 lah diri tu dulu. Dah cukup bermoral ke korang sampai excited gile nak publish name penuh UTP dalam artikel tu. Padahal bende tu menunjukkan kelemahan korang sendiri. Ditambah lagi dengan artikel menyamar jadi penggemis tu.. Memang sah la, Utusan ni memang suke membuka pekung di dada sendiri.

P/S : Kalo pekung di dada sendiri nak dibukak, inikan plak pekung di dada orang lain :) Gatai Utusan ni naaa.. Main selak2 dada plak diaaa..

3 commentaire:

lumut said...

biasalah tuh bukan sume berita dalam utusan tuh betul...

sogok jer lebih.....
kite kene pandai menilai

IrshadBanuri said...

xyah la baca utusan dh.
dh x relevan dh.
baca blog lg elok,
free lg.
haha~~

ikanriang said...

lumut : entah. benci tengok

icad : skong sangat2!