Pages

Sunday, April 08, 2012

Kini tiada lagi.....

Di meja makan,
Abah : Nor, 25 darab 74 bape? Congak.
Aku : (aku terkial-kial mengira (25 X 4) + (25 X 70) Conventional sangat!)
Abah : Senang je. 74 darab 100 equals to 7400. 25 times 74 is 25/100 or, one fourth of 7400..

Ketika sarapan pagi,
Abah : Abah nak makan RUUti.
Aku : Abah, bukan RUti laa. ROOOti.
Abah : Ooo, ok ok. RAW-tea
Aku : -__-

Di meja makan lagi,
Abah : How do you pronounce C-O-N-F-I-R-M?
Aku : KON-ferm.
Abah : Salah. KEN-ferm. How do you pronounce C-O-N-F-I-R-M-A-T-I-O-N?
Aku : KON-fer-me-syen.
Abah : Betul. Nor kene ingat, sebutan satu2 derivation tak semestinye same dengan sebutan root word die. Nor kene selalu tengok kamus. Tengok pronunciation die.

Di ruang tamu,
Abah : Nor, haza ape? Hazihi ape?
Abah menguji Arab aku waktu aku dok menganggur kat rumah hari tu. Aku memang bengap sikit time tu maka aku pun jawab :
Aku : Haza itu hazihi ini!
Aku jawab konfiden wakaka
Abah : Heh! Mane ade! (Abah wat muke what-the-belajar-arab-5-tahun-haza-hazihi-pun-gagalll) Haza ini untuk lelaki, hazihi ini untuk perempuan.
Aku : Haah.... iyeee hehehehehe (sambil tersengih macam kerang busuk)

Di meja makan,
Abah : Nor, tolong amekkan Abah gerepu.
(gerepu itu merujuk kepada garfu)

Satu hari, Abah baru balik dari masjid bawak balik bubur.
Aku : Abah, Abah amek bubur ni kat masjid ke?
Abah : Tak lah... kat semejid. (Dengan muka selamba)
Aku : .........

1 commentaire:

Hanim Salleh said...

hahahahah!!!! kalau tgk mr bean mesti ingat abah... style depa joget sama!!