Pages

Thursday, October 11, 2012

Sorry mak, your husband is too awesome.

Mak pesan, jangan menangis. Takut nanti tak redha dgn ujian Allah. Mak cakap, bukan sy sorang yg hajat tak kesampaian nak konvo dengan abah. Mak pun ade hajat sendiri. Mak selalu bayangkan pegi haji dengan suami tersayang.

Bile pk balik, mak abah tak penah pun gi honeymoon so haji tu lah honeymoon yg mak impikan sangat2.

Bile mak cakap camtu, baru sy sedar sy mcm selfish sangat call mak nangis2 rindu abah sedangkan mak punye ujian lagi besar.

Mak kehilangan someone yang bercinta lama dengan dia.

Mak kehilangan someone yang buat dia kuat jadi suri rumah berpuluh2 tahun; kerja yang takde mc takde annual leave tu. Semua untuk keluarga lelaki kesayangan dia tu.

Mak kehilangan kawan masjid dia.
Mak kehilangan someone yang tersenyum happy bile mak masak masakan paling simple.
Mak kehilangan someone yang pernah menangis tengok kaki isteri dia melecur kena minyak panas.
Mak kehilangan someone yang sangat2 sayang anak2 dia.
Mak kehilangan someone yang berusaha cari duit demi sesuap nasi untuk keluarga dia.
Mak kehilangan someone yang sangat sabar.

Mak kehilangan seorang lelaki yang jadi sebab kuat dia tabah melakukan kerja yang paling mencabar dalam dunia.

Mak kehilangan teman haji.

Mak kehilangan teman di meja makan.

Atas sebab2 itu, ujian mak lah paling besar sekarang. Lagi tambah ujian, bila ada anak yang baru hidup dengan lelaki tu 23 tahun, tapi tak boleh cope dengan pemergian lelaki tu, even da 6 bulan lelaki tu pergi menghadap Ilahi.

Pernah dengar orang kata, berdosa kalau buat mak menangis.
Maka hari ni, itulah dosa saya. Mak risau dengan saya yang macam tak redha lagi ni.

Mak risau Allah murka dengan anak dia so doa menangis.
Mak pesan, jangan menangis. Redhakan diri. Sibukkan diri dengan aktiviti seharian.
Sori mak, your husband is too awesome. But for the strength you have, you are double, triple, infinite more awesome than that super awesome guy. And for that, I will do what you do. I'll be strong, lillahi ta'ala.
I adore your strength and courage, mak.

2 commentaire:

paai said...

life must go on. nak kuat bukan senang.tapi mcm mana pun kena jugak kuat.doakan arwah di sana.alfatihah.

kirana nakia said...

alfatihah utk that great awesome man..