Pages

Friday, November 06, 2009

Kisah aku dan telaga minyak


Buat sesape yang tak tahu menahu tu, kami kat sini takde stadi wik sem ni disebabkan cuti babi Julai ritu. Aku memang berseronok gaban cuti babi (H1N1) seminggu tu. Berseronok dengan facebook, dengan Domino's, dengan baskin robin, dengan macam2 lagi. Untuk membalas kegembiraan aku tu, pihak pentadbiran sekolah ini memutuskan bahawa kami takde stadi wik untuk menggantikan cuti babi. Dan sekarang aku dan orang lain tepakse menanggung balasan akibat berhibur di awalan waktu (sem). Haihh

Dan di minggu terakhir before exam week ni, aku ade 1 report yang kene hantar. WellFlo report. WellFLo adela satu aplikasi berbentuk simulasi yang gergasi yang membolehkan kau control pengeluaran minyak dari bawah tanah. Kau kene design telaga minyak kau sendiri berdasarkan permasalahan yang diberi. Boleh tahan melambak jugak la bende yang perlu diambil kira untuk buat report tu. Dan kisahnya, sepanjang sem ni aku dan kawan2 sangatlah bertenang dengan report tu. Waktu terluang tak mahu pergi lab. Sekarang, 2 hari before due date baru terhegeh hegeh mintak lecturer bukak lab. Gedik kan?

Dan yang budusnye, aku lupe yang pendrive aku hilang; yang mana pendrive tu menyimpan segala data WellFlo aku. Arrghhh sakit! Maka berhempas pulas la aku duduk kat lab dari 9 pagi ke 9 malam Rabu hari tu menyiapkan sume bende. Alhamdulillah, dapat jugak aku kumpul balik sume data. Dan dapat jugak tolong kawan2 lain buat simulation tu. Tapi aku rase seronok je duduk dalam tu buat simulation tu even sakit bon*** sakit belakang sakit mate duduk lelame ngadap komputer. Bunyinye macam nenek tua je yang menaip entri ni ye tak? Tapi betul lah, aku enjoy buat simulation tu ngan kekawan lain dan lepak sesame di cafe makan bubur durian dicelup roti, bersama mi kari dan kuetiaw kicap, bersama teh tarik yang akhirnya dicerobohi lalat yang sesat dan akhirnya lemas dalam teh aku tu. Buat keciwa aku je lah kau ni lalat!

Contoh simulasi yang berjaya dihasilkan. Simulasi ini menunjukkan kadar pengeluaran minyak dengan keadaan 30% water cut (aku tak tau water cut dalam melayu ape) pada reservoir pressure yang berlainan


Dan yang klakanye, bile aku balik bilik kol 9 malam tu, rumet aku yang tak pergi seharian tu tetibe kate die kene pegi jugak. Muahaha. Maka pergilah beliau ke lab itu dan pulang pukul 12.30 malam. Waktu beliau pergi tu, aku da terbongkang di katil akibat kepenatan. Pukul 12 malam aku bangun, aku mandi, aku stadi 1 muka surat, then aku tidur balik. Muahaha.

Dan pabila menjelang pagi, aku bangun dengan kesegaran yang teramat dan terus menyiapkan sisa report tu. Maka siaplah report 35 muka surat ku! Pergi print dekat computer lab yang aku sangat suka printer nyee. Dan tepat pukul 4.06 petang, report ku berjaya digolkan dalam pigeon hole lecturer itu. Yeeehaa!

P/S : Report 35 muka surat. Muka depan, 1 page. Declaration form menyatakan report itu hasil buatan sendiri, 1 page. Report bertulis, 6 page. 27 page yang lain tu sume appendix berbentuk gambar je! :D

10 commentaire:

Aku Beskot™ said...

ak cube ntok mengomel..eh mengomen..
tp yg nyata,ak x tau pape psl ni.
hmm..

Aku Beskot™ said...

eh.,ak 1st la..
rezki ptg jumaat agaknye..
agagaga..

-J- said...

ak bru perasan 1 bnde..
zaki freehair??...
hoho..
apekah...

eh..
apsl korng nye report pnjng2 n...
aknye ad 16 page je..
ah sudah..
huhu..

ikanriang said...

beskot,
kau yg tak tau nak cakap ape tu, da amek 2 space komen kau tahu tak?

rezeki jumaat yoo..
nasib kau lah.
stakat blog aku ni, tade pape sangat.
kau lawan la ngan sayu kat blog lumut tu.
wahaha

J,
aku suke letak freehair tu, sbb dulu kau pakai tudung.
sekarang tak :D

aku gurau je tu. hehe
kalo tak meredhai, cakapla.
boleh letak 'zaki baik' pulak :D

P/S : 35ms sebab 1 gamba 1 page. muahaha

IrshadBanuri said...

'zaki baik'??
hohohohohohoho.....

lawak la kamu ni fad...

-J- said...

pergh..
ayat sarcastic seyh icad...
mntng2 la ak org johor..
muahahaha...

orang. said...

gile banyak page ko wat.haha.zaki baru pasan eh.hahahha.

-J- said...

a'a... bru prasan..
huhu..
xp, x kesah pun...
kwn2 memang nakal.. :P

ikanriang said...

irshad,
betul lah tu, zaki memang baik ape.
aku je kan yang nakal (bak kate zaki)

:D

J,
pssst
aku rase aku org johor gak hape :D
so boleh kate aku, kau, zaza, anjang, pidin, haziq sume baiklah kan?
waahh johor sangat bagus!

orang,
kan aku dah cakap, report tu tebal sebab satu figure 1 page :D

-J- said...

btul..btul...btul...
idup johor!!!!!..
idup johor!!!!!...
yeah!!!...