Pages

Tuesday, July 27, 2010

Melawat Kapal Sin Bee I

Simple reason bile kite dah lame tak update; bizi dan malas.

Berikut merupakan antara aktiviti yang dilakukan setakat ni:

Lawatan ke workbarge Sin Bee 1 - workbarge ini merupakan kapal besar yang mengandungi pelbagai peralatan untuk aktiviti production enhancement. Workbarge ini akan berada di laut dalam jangka masa yang lama; bergantung kepada bilangan job yang mahu dilakukan. Krew2 kapal tersebut terdiri daripada kontraktor2 kami dari BJ Chemicals, kapten kapal dan anak2 kapal, dan seorang CSR (Company Site Representative) dari Petronas Carigali - basically, CSR ni merupakan staff dalam dept aku la. Waktu tu, Sin Bee baru balik dari laut - balik untuk buat maintenance (and also menghantar pulang CSR kami yang dah kemaruk rindukan family - mengikut rekod CSR tu, beliau dah duduk kat laut dekat 2 bulan straight. Gilos. Memang patut merengek mintak balik)

Yang pakai coverall merah tu, kapten Sin Bee.


Workstation CSR kami dalam Sin Bee.


Kami the BWE trainees bersama CSR Jon (kanan sekali) dan CSR Mor (second dari kanan)


Kami the trainees menyelongkar dapur Sin Bee dan buat macam rumah sendiri - sebab itu yang CSR pesan


Selain melawat Sin Bee, kami juga ada melawat warehouse kontraktor2 kami. Nak masukkan gambar, tapi macam tak patut. Sebab sume gambar kat warehouse tu gambar tools je lebih. Memang takde muke aku.

Em. Boleh ke kalau aku end entry ni macam ni je? Sebab aku rase mengantuk.

P/S : Sumpah, kamek kinek tok mun taip benda dalam laptop ka, apa2 jak lah, dalam ati kamek klaka sarawak jak. Tapi nok ditulis kamek bahasa melayu nok baku2 blaka. Tok lah nya sumpahan sarawak. Nya kedak auto translate bah. Hati kamek tok jadik auto translator dah. Tapi nak, nok sebenanya, mun kamek maok klaka sarawak rah cafe ka, rah KFC ka, cney2 jak lah, kamek nang gagap sikit har har har funny. Kitak maok kamek translate apa? Ayam ya manok. Pusak ya kucing. Anjing ya asuk. Pusak campur asuk jadik ikan bilis (haha) - pusuk (haha). Biyak ya bukan biawak, tapi budak. Tangga ya bukan stairs, tapi tengok. Mun kitak maok madah apa2 benda nok cantik, iboh klaka "cantik keta ya". Klaka "kacak keta ya" har har har. Mun kitak makan ciken wing sedap, madah "nyaman gilak SAYAP manok tok. Cney mok beli gik? Aku mok sepuluh dua igek gik".

OK, aku ngantuk baa

9 commentaire:

lumut said...

ok sumpah jeles.......

eh p/s tuh kau taip sndri ka?

lumut said...

kau usngguh comel dalam baju kuning itu..mcm teletubbies

ber_u_wang said...

terima kasih up date dan selamat tido...

~izzati amri~ said...

hihihi...

comel la teletubbies =P

ikanriang said...

pekot,
aku sudah fluent TAIP bhsa srwk ok :D

beruang,
hehe, bangun dah :D

zati,
kalo tak pakai baju teletubbies pun mmg comel kan? hahah

Mrs Camillo said...

aku sungguh nanges baca karangan ko bahasa serawak. :'(

oranglidi said...

pehal fakrullah terselindung tu?

Cery said...

salam kenal....wahhh....tgh2 blog2 hop.jumpe plak blog org sko.. keciknye dunia..saya dulu keje sana...department BRE..tp my hubby still kat sana..CSR pipeline kat sana..i dah pindah klcc...jom singgah kat my blog..by the way..miri sekrg dah happening..tak mcm dulu zaman saya..takde ape sangat..heheh..tp situlah tpt memori jumpe hubby..hehe

ikanriang said...

hai cery :)

wahh. sweet sgt2! :) sy orang johor, tapi duduk sini 2 bulan, sy rase heaven je. miri sgt2 maju skrg :D