Pages

Sunday, October 28, 2007

Kerna Cintaku Perancis

Buat sesiapa yang tak kenal Fad sangat tu, Fad nak beritahu anda-anda bahawa diri ini pernah ada pengalaman belajar Bahasa Perancis selama 4 tahun! Hekekekek =D

Selama 4 tahun tu, dapat jugakla Fad mengenali tradisi orang-orang Perancis. Cikgu French Fad dulu (Mme. Sharifah Muzdalifah Syed Ahmad, Fad panggil Madamme) sangatlah baik hati, memberi gambaran pada Fad bahawa orang Perancis juga serupa dengannya. Tutur kata Mme amatlah sopan (kecuali waktu kitorang tak siap homework. Hehe) Gaya jalannya penuh semangat, mencerminkan kekuatan hatinya. Fad amat kagum dengan cikgu Fad tu dulu (sampai sekarang) sebab sifat-sifatnya tu. Cara hidup Mme banyak dipengaruhi oleh orang Perancis sebab Mme menghabiskan banyak masannya di sana. Cara hidup Mme yang Fad maksudkan tu tidak jauh beza dengan orang kita sendiri, cuma Mme banyak memberi moral moral pada kami semua berasaskan kisah-kisahnya sewaktu berada di Perancis dulu. Hidup Mme tetap berlandaskan agama walaupun pelbagai cabaran dan dugaan hadir dalam hidupnya dahulu.

Seronok belajar Bahasa Perancis ni, sebab ia mudah :) Tatabahasanya lebih kurang sama dengan bahasa kita manakala perkataannya tidaklah susah,dan bukan sesuatu yang perlu dihafal satu demi satu. Perkataannya hampir serupa dengan Bahasa Inggeris maka mudahlah bagi kami semua untuk mempelajarinya. Hehehe

Waktu Fad Form3, kami semua diwajibkan untuk mengambil satu ujian di bawah kedutaan Perancis iaitu DELF A1. Ujian itu agak susah, kerana kami bukan sahaja penulisan kami yang diuji, tetapi juga pemahamam, pendengaran dan lisan kami. Petugas khas dari kedutaan Perancis di bahagian Pendidikan yang menguji lisan kami. Kami diuji secara perseorangan, siapa yang tak cuak! Tapi Alhamdulillah, Fad lulus :) Sekolah Fad mencatat peratusan lulus yang kedua tertinggi di antara SBP-SBP dulu. Mme amat bangga dengan pencapaian kami dulu.

Waktu naik Form4, kami diberi pilihan untuk mengambil matapelajaran Bahasa Perancis atau tidak. Maklumlah, batch Fad semua diwajibkan ambil kesemua 12 matapelajaran. Huhu.. Tapi Kerna Cintaku Perancis (hehe), Fad meyakinkan diri untuk ambil Perancis. Tambahan pula, abah and family menyokong keputusan Fad tu :) Kali ni, Fad nak ambil DELF A2 pula. Format peperiksaannya lebih kurang sama dengan DELF A1, tapi memerlukan kefahaman yang baik dan lebih banyak vocab baru. Alhamdulillah, Fad lulus peperiksaan tu sekali lagi :)

Waktu naik Form5, Fad and classmate Fad, Ayu, semangat untuk menyambung belajar Perancis, tapi bukan untuk peperiksaan di bawah kedutaan, tapi di bawah Lembaga Peperiksaan Malaysia. Ada yang tidak menyokong keputusan kami tu, memandangkan kami akan mengambil peperiksaan penting pada tahun yang sama. Tapi kami kuatkan hati, berjumpa serta berbincang dengan guru Bahasa Perancis baru di sekolah kami waktu tu (memandangakn Mme telah berpindah untuk memulakan tugaas baru). Monsieur Amir menerangkan kepada kani sedikit sebanyak tentang format soalan dan menasihatkan kami untuk mendapatkan nasihat daripada pengetua kami.

Maka bersegeralah kami berjumpa pengetua. Sebaik sahaja kami menyuarakan hasrat kami, air muka beliau menampakkan ketidaksenangan. (hadoy..) Beliau ,melahirkan isi hatinya, bahawa sesungguhnya beliau melarang kami daripada mengambil Bahasa Perancis sebagai subjek tambahan. Katanya, 12 subjek sudah terlalu banyak.. Huhu..

Fad and Ayu pun keluar dari bilik pengatue dengan perasaan yang tak besh. Huhu. Tapi kami ikutkan sahaja nasihat pengetua kami tuu. Mungkin kami tak nampak lagi effect ambil banyak-banyak subjek waktu tu. And ada hikmah pengetua larang kami menambah subjek untuk SPm kami, kerana dengan 12 subjek tu pun kami da tercungap-cungap, inikan pula nak tambah lagi. Ayoyo

Ni sijil tok DELF A1 =D

Ni plak tok DELF A2 =D


Fad sekarang belajar French online je. Baca buku waktu sekolah dulu, and buat latihan online kat sini.

Kalo indu nak dengar lagu kanak-kanak Perancis, Fad dengar sini. Lagu ni pasal anjing ngan kucing. Hik3

0 commentaire: